Hva heter du, hva studerer du og hvilken studentforening er du med i, dersom du er det?

Mitt navn er Trym Fjeldstad Varland. Jeg holder på med en sivilingeniørutdannelse i Romfysikk ved UiT i Tromsø, der jeg tar en spesialisering i sensorer og instrumenter. For tiden er jeg teknisk sjef ved Ignite UiT.

Fortell litt om studentprosjektet/foreningen du er med i, dersom du er det.

Ignite UiT verdens nordligste student-rakettlag. Organisasjonen er ganske ferskt, da vi stiftet det for bare litt over ett år siden (stiftet 8.februar 2023). Her gir vi studenter muligheten til å designe, bygge og skyte opp studentraketter. Ignite UiT er den første veletablerte tekniske studentorganisasjonen ved UiT. Studentene er ansvarlige for alt selv. Dette gjelder både design og bygging av raketten, finansiering, organisering og møter med samarbeidspartnere fra industrien. Årets mål er å delta i den internasjonale konkurransen EuRoC i oktober. Etter at vi har fullført alle tester og forberedelser med raketten, vil vi tilby «payload» plass til elever ved videregående skoler. Vårt langtidsmål er å bruke vår rakett som en «Cansat launcher». Dette innebærer at elever ved videregående skoler kan utføre egne eksperimenter gjennom raketten som Ignite UIT har utviklet. Forhåpentligvis vil dette bidra til økt engasjement og interesse for realfag for elevene fra de videregående skolene som deltar.

Hva gjorde du for å få å bli med på det prosjektet/foreningen?

Jeg bidro med grunnleggingen av UiT tilbake i februar 2023. Dette gjorde jeg sammen med en rekke engasjerte studenter, og særlig Debrowka Knach som er en god på pådriver. Da vi stiftet organisasjonen ble jeg valgt som teknisk sjef, mye på grunn av min tidligere erfaring innen en rekke forskjellige tekniske og mekaniske innretninger.

Hva fikk deg til å velge studiet du er på?

Jeg har alltid hatt en fasinasjon for verdensrommet og ting med motor. Interessen for motor har jeg dyrket ved å drive aktivt med motocross/enduro i løpet av ungdomskolen og videregående. Det har blitt mange timer med fiksing og stirring ned motoren eller andre tekniske deler. Jeg lurte alltid særlig på hvordan hjernen på motorsykkelen klarte å forstå alt som skjedde. Det var dette som gjorde at jeg ønsket å studere noe som relaterte seg mot verdensrommet, men som samtidig var teknisk. Sivilingeniør utdannelsen innen Romfysikk på UiT i Tromsø var den perfekte kombinasjonen. Der er jeg nå på mitt fjerde år, og tar en spesialisering inn sensorer og instrumenter.

Hva liker du aller best med det prosjekt/foreningen?

Det jeg liker aller best med å være med i Ignite UiT er det å få gjøre noe hands-on og praktisk, i en

ellers teoretisk og stillesittende studiehverdag. Prosjektet gir meg muligheten til å bygge videre på det jeg lærer på universitetet, som gjør at jeg i større grad ser verdien av det jeg lærer gjennom pensum og arbeidskrav. Gjennom Ignite får jeg også jobbe med mange ulike studenter innen forskjellige studieretninger. Det er interessant å kjenne på hvordan det faktisk er å være en leder for en rekke personer i en «bedrift».

Hva var favorittfag(ene) dine på videregående?

På videregående var mine favorittfag gym, teknologi og forskningslære, matte og fysikk. På videregående gjorde jeg det faktisk overraskende dårlig i matte, med tanke på studiet jeg har endt opp med.

Er det noe du skulle ønske du gjorde annerledes på videregående?

Det er lite jeg angrer på ved de valgene jeg tok på videregående. På den tiden var jeg veldig usikker på hva jeg ønsket å studere. Derfor valgte jeg alt av realfag for å holde alle dører åpne for videre utdanning. Det eneste jeg nå synes at jeg burde gjort annerledes, er at jeg kunne lagt ned litt mer tid i oppgaver, lekser og prøver. Om det har noe å si nå, vet jeg likevel ikke.

Bilde av mann limt på skjermbilde av nettside for igniteuit.no
Trym Fjeldstad Varland, teknisk sjef ved Ignite UiT. Foto: Ignite UiT

Dersom du kunne valgt utdanning på nytt, ville du gjort noe annerledes? Hvorfor, hvorfor ikke?

Jeg er veldig fornøyd med mitt valgt med å ta Romfysikk utdannelsen. Utdannelsen er veldig bred. Man har mulighet for å velge en retning innen romfysikk, eller en retning innen romteknologi. Jeg skulle likevel ønske at jeg var litt mer informert om hvilke fag man kan ta og hvilken kurs som er tilgjengelig fra ESA og Norsk Romsenter.

Hva ser du for deg videre etter at du er ferdig med studiet?

I lys av hva jeg er studerer og tar spesialisering i, ønsker jeg meg helst en teknisk jobb innen rakett – eller satellitt teknologi. En jobb hvor det alltid skapes nye utfordringer og nye ting. Etter å ha vært med på å opprette Ignite UiT, synes jeg også at det virker veldig morro å være en del av en startup.

Har det gitt noen fordeler å være engasjert i et studentprosjekt som det du har vært med på?

Du får utrolig mange fordeler med å være med i et studentprosjekt. Noe av det som kanskje veier tyngst, er at du tidlig får oppleve hvordan det er å være del av en bedrift der du har viktige oppgaver og andre er avhengig av deg. Man får også god erfaring med hvordan det er å jobbe som et team. Videre er det et godt utgangspunkt for knytte kontakter innen industrien, og samtidig møte et bredt spekter med engasjerte studenter. Til sist gjør det seg godt på CVen å ha vært engasjert i et studentprosjekt.

Er det noe fra utdanningen du holder på med, som har vist seg å være ekstra nyttig i det praktiske prosjektet du er med på?

Gjennom Romfysikk-studiet har jeg hatt veldig mye matte og fysikk. Dette har vist seg å komme til godt med i møte med design av forskjellige systemer, hvilke krefter som er til stede og hva komponentene må tåle. Spesialiseringen innen sensorer og instrumenter, med rekke elektronikk fag, har vært til nytte for å lære opp andre og hjelpe til med forskjellige elektroniske systemer.

Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?

Rombransjen vokser fort, som gjør at alle trengs. Dette gjelder ikke bare ingeniører, men også økonomer, jurister og mye mer. Uansett hva man velger av studier, så vil det alltid være en karrieremulighet innen rombransjen! Dette gjelder spesielt nå som en rekke bedrifter utvides, og det er masse nye Norske startups. Så lenge man viser at man er engasjert og interessert vil det åpnes mange muligheter. Dette kan man gjøre ved bidra i en student organisasjon som Ignite UiT, Portal Space UiO, Propulse NTNU, Orbit NTNU, UiS Aerospace og USN Horizon. Der man også vil få en innsikt i rombransjen, og knytte mange gode kontakter.

Hopp rett ned til innholdet