Mission X: Tren som en astronaut

Svensk Finsk Mission X: Tren som en astronaut er et internasjonalt undervisningsopplegg for elever på grunnskolens mellomtrinn (8 – 12 år eller 3 – 7 trinn) med fokus på fysisk fostring og ernæring, og der elevene oppfordres til å «trene som en astronaut.». Det er ingenting i veien for at ungdomstrinnet også tar i bruk dette, men da må aktivitetene og teorien tilpasses læreplanen for de trinnene.

Aktivitetene i oppdraget kan for eksempel være styrketrening for mannskapet, å foreta en romvandring, hoppe til månen, klatre opp et fjell på Mars eller å reise til en annen planet. De fysiske aktivitetene i Mission X er inspirert av treningen astronauter utfører i virkeligheten, for å gjøre seg klar til en reise i rommet. Skoleelevene vil få kunnskap om vitenskap som er knyttet til hvordan kroppen fungerer på jorda, og til astronautenes behov i verdensrommet.

COVID-19 Oppdatering

Coronaviruset har skapt utfordringer på mange måter, særlig for de som ønsker å støtte unge mennesker, lærere og skoler. Vi jobber hardt for å utvikle og legge ut materialer for å bidra i denne tiden. Følg med på oppdateringer!

For lag som allerede er påmeldt Mission X 2020
Mission X Walk to the Moon Challenge vil fortsette selv om skolene er stengt, men med en utvidet frist! Vi vil nå la lagene laste opp aktiviteter til nettstedet til Mission X og tjene poeng fram til 4.september 2020. Hvis dere allerede er påmeldt, kan dere fortsette å laste opp aktivitetene deres ved å bruke det allerede registrerte teamnavnet. Alle medlemmer kan fullføre og laste inn aktiviteter og poeng hver for seg.

For nye lag og familier som ikke er påmeldt Mission X 2020
Hvis dere er ute etter morsomme, enkle, romrelaterte aktiviteter er Mission X nå åpnet for deltagelse av familier og mindre grupper. Dere kan delta på den pågående Walk to the Moon Challenge og fullføre Mission X- aktiviteter for å tjene poeng og hjelpe Luna og Leo med å gå til månen. Sørg for å registrere familieteamet på denne siden:
https://www.stem.org.uk/missionx/hvordan-registrere-seg 

EKSTRA AKTIVITETER
I lys av den nåværende situasjonen starter vi en ukentlig Tren som en astronaut-aktivitet, der du kan delta i spesialdesignede aktivitetsutfordringer gjennom våre sosiale medier.
Oppstart 15. mai 2020
Vil du delta?  Les mer her https://www.esa.int/Education/Expedition_Home/Train_like_an_astronaut_challenges

Hvordan fungerer Mission X

Først må du melde på klassen ved å bruke påmeldingsskjema nederst på denne siden.

Gå inn på stem.org.uk/mission-x/no hvor du finner både informasjon om Mission X, hva utfordringen går ut på, lærerveiledning og undervisningsmateriell som kan brukes i prosjektperioden som varer fra januar – september 2020.

Elevene danner lag som fullfører aktiviteter for å opparbeide poeng og hjelpe Mission X-maskottene Luna og Leo, å gå til månen. Utfordringen gjennomføres iløpet av to aktive klasseromsaktiviteter; den første er fysisk aktivitet, som hjelper elevene med å utvikle styrke, utholdenhet, koordinering og romoppfatning. Den andre er vitenskapelige aktiviteter, som setter søkelys på STEM (science, technology, engineering and mathematics)- emner og gjør det mulig for elevene å øve på vitenskapelig argumentering og samarbeid.

Poengene sender du enkelt inn ved å bruke skjemaet nederst på den siden.

Hva får klassen ut av Mission X?

Når dere har meldt på en klasse og lastet ned de forskjellige aktivitetene og øvelsene, bestemmer dere selv hvor mange av disse øvelsene dere ønsker å gjennomføre i løpet av prosjektperioden. Øvelsene kombinerer naturfag, matematikk, mat og helse og fysisk aktivitet, i en felles rammefortelling om astronauter og romstasjonen ISS.

Har dere spørsmål om Mission X kan dere kontakte Hege-Merethe Strømdal på: hege@narom.no

Mer informasjon om Mission X finner du på stem.org.uk

Påmeldingsskjema

Navn på skole

Navn på lærer

Lærers epostadresse

Lærers telefonnummer

Antall elever i klassen

Trinn
5. trinn6. trinn7. trinnAnnet (barnehage/familie)


Aktivitetene som blir brukt i Mission X – Tren som en astronaut, er utviklet i samarbeid med National Aeronautics and Space Administration (NASA), European Space Agency (ESA, det europeiske romsenteret), vitenskapsfolk og profesjonelle trenere som arbeider direkte med astronautene.