Mission X: Tren som en astronaut er et internasjonalt undervisningsopplegg for barn og unge i barnehage og grunnskole med fokus på fysisk fostring og ernæring, og der elevene oppfordres til å «trene som en astronaut.».

Mission X er nå også åpnet opp for deltagelse av familier og mindre grupper. Dere kan delta på den pågående Walk to the Moon Challenge og fullføre Mission X- aktiviteter for å tjene poeng og hjelpe Luna og Leo med å gå til månen. Sørg for å registrere team/klasse/lag/skole eller lignende nederst på denne siden.

Aktivitetene i oppdraget kan for eksempel være styrketrening for mannskapet, å foreta en romvandring, hoppe til månen, klatre opp et fjell på Mars eller å reise til en annen planet. De fysiske aktivitetene i Mission X er inspirert av treningen astronauter utfører i virkeligheten, for å gjøre seg klar til en reise i rommet. Skoleelevene vil få kunnskap om vitenskap som er knyttet til hvordan kroppen fungerer på jorda, og til astronautenes behov i verdensrommet.

Hvordan delta i Mission X

Det første du må gjøre er å melde på klassen ved å bruke påmeldingsskjema nederst på denne siden.

Gå deretter inn på https://trainlikeanastronaut.org/ hvor du finner både informasjon om Mission X, hva utfordringen går ut på, lærerveiledning og undervisningsmateriell som kan brukes i perioden Mission X-utfordringene pågår. Denne perioden er fra 13. januar 2022 – 31. mai 2022. Og skjema for registrere poengene vil åpne 13. januar på den eksterne siden.

Du kan velge å delta med mindre elevgrupper eller hele klasser. De påmeldte gruppene fullfører aktiviteter for å opparbeide poeng og hjelpe Mission X-maskottene Luna og Leo, å gå til månen.

Utfordringen består av to kategorier:

 1. Fysiske aktiviteter, som hjelper elevene med å utvikle styrke, utholdenhet, koordinering og romoppfatning.
 2. Vitenskapelige aktiviteter, som setter søkelys på matematikk, naturfag og teknologi, og gir elevene mulighet til å øve på vitenskapelig argumentering og samarbeid.

Hva får klassen ut av Mission X?

Når dere har meldt på en klasse eller gruppe og lastet ned de forskjellige aktivitetene og øvelsene, bestemmer dere selv hvor mange av disse øvelsene dere ønsker å gjennomføre i løpet av perioden.

Øvelsene kombinerer naturfag, matematikk, mat og helse og fysisk aktivitet, i en felles rammefortelling om astronauter og den internasjonale romstasjonen.

Har dere spørsmål om Mission X kan dere kontakte Hege-Merethe Strømdal på: hege-merethe.stroemdal@andoyaspace.no

Påmeldingsskjema

  Mission X team

  Antall deltakere i team

  Antall lærere/ledere i team

  Alder på deltakere
  1-67-89-1011-1212-1313+

  Navn på skole/institusjon

  Adresse til skole/institusjon

  Navn på teamleder/lærer

  Epostadresse til teamleder/lærer

  Telefonnummer til teamleder/lærer


  Aktivitetene som blir brukt i Mission X – Tren som en astronaut, er utviklet i samarbeid med National Aeronautics and Space Administration (NASA), European Space Agency (ESA, det europeiske romsenteret), vitenskapsfolk og profesjonelle trenere som arbeider direkte med astronautene.