Hva heter du, hva studerer du, og hvilken studentforening er du med i?

Selma Stokholm. Foto: Orbit NTNU

Jeg heter Selma, og tar en integrert master i kybernetikk og robotikk ved NTNU. Jeg ble med i Orbit NTNU for om lag ett år siden, og jobbet først som team lead for electronics. Jeg jobber nå med kontrollsystemene til satellittene våre, og trives veldig godt!

Fortell litt om studentprosjektet/foreningen?

Orbit NTNU består av rundt 80 studenter, og vi jobber aktivt mot å bli den beste organisasjonen i Europa for studenter å lære om småsatellitter. Vi hadde vår første launch (Selfiesat) med SpaceX ifjor sommer, og har per nå to prosjekter, FramSat og BioSat. Førstnevnte skal skytes opp fra Andøya, og ligger an til å bli den første satellitten skutt opp fra europeisk jord. Ingen av medlemmene får betalt eller studiepoeng for å delta, men gjør det rett og slett fordi det er veldig, veldig gøy.

Hva gjorde du for å få bli med i studentorganisasjonen?

Orbit NTNU har opptak én gang i semesteret. Jeg var veldig heldig og ble innkalt til intervju noen dager etter å ha levert søknad, til tross for at jeg hadde lite “relevant” erfaring. Det ble ikke stilt krav til masse tekniske forkunnskaper på intervju, men de var veldig ivrige på å få tak i folk som var motivert til å lære, samt hadde stor interesse for Space. Jeg nevnte blant annet at jeg hadde tilbragt to år i Houston, og at det hadde gjort meg motivert til å lære mer om romteknologi.

Hva fikk deg til å velge studiet du går nå?

Jeg har alltid vært glad i matte, så kybernetikk fremsto veldig spennende av den grunn. I tillegg synes jeg anvendelsene man lærer om er veldig stilige, for eksempel regulering og modellering av diverse teknologi. Jeg får bruk av mye pensum jeg har når jeg jobber i Orbit, og det er ganske deilig å få praktisk erfaring såpass tidlig i studiene. Kybernetikk har forøvrig fått romteknologi som en ny hovedprofil nå, noe som jeg tror vil bli et populært valg fremover.

Jeg får bruk av mye pensum jeg har når jeg jobber i Orbit, og det er ganske deilig å få praktisk erfaring såpass tidlig i studiene.

Selma Stokholm

Hva liker du aller best ved studentorganisasjonen?

Det jeg liker aller best er hvor godt arbeidsmiljø det er her! Alle sammen er veldig ivrige på å lære, og om du har spørsmål er det alltid folk rundt deg som har lyst til å hjelpe til. I tillegg er det veldig gøy å få tilgang til ressurser og verktøy som ellers hadde vært vanskelig å tilegne som student. Du får også et ekstremt bra nettverk, som er veldig gøy.

Hva var favorittfagene dine på videregående?

Utenom matematikk, så likte jeg faktisk fremmedspråk veldig godt. Jeg er ganske glad i å reise, og kunne gjerne tenkt meg å jobbe utenlands etter studiene. Sånn sett passer jo romindustrien også veldig bra.

Hva skulle du ønske du gjorde annerledes på videregående?

Jeg skulle ønske jeg begynte med programmering tidligere, og tok det som fag på videregående. Det hadde nok spart meg en del tid første året på NTNU, med hensyn til både studiene og Orbit. Jeg anbefaler det derfor sterkt om man vil gå et teknisk studie.

Hadde du valgt et annet studie om du kunne velge på nytt?

Absolutt ikke, jeg stortrives her!

Hva ser du for deg videre etter at du er ferdig med studiet? Hvor og hva ønsker du å jobbe med?

Det hadde vært veldig stas å få jobb i romindustrien. Etter studiene håper jeg egentlig på å få fortsette med mye av det jeg gjør i Orbit nå, a la modellering og simulering, samt kontrollsystemer for diverse teknologi. Mye av det jeg lærer nå kan jo selvsagt anvendes til andre ting, men det er uten tvil romteknologi som hadde vært mest spennende å jobbe med.

Har det gitt noen fordeler å være engasjert i et studentprosjekt som det du har vært med på?

Absolutt! Jeg tror de fleste lærer mye raskere gjennom tekniske verv enn de gjør ellers gjennom studiene. Du får en helt annen motivasjon når du ser at det du jobber med faktisk skal brukes til noe, og du samarbeider med masse folk som er ivrige på å få til ting ordentlig. I tillegg har jeg jo på lik linje med mange andre i organisasjonen veldig lyst på jobb i romindustrien etter studiene, og da er verv i Orbit kanskje det beste man kan ha på CVen.

Selma Stokholm. Foto: Orbit NTNU
Selma Stokholm. Foto: Orbit NTNU

Er det noe fra utdanningen du holder på med, som har vist seg å være ekstra nyttig i det praktiske prosjektet du er med på?

Jeg begynte jo i Orbit som førsteklassing, men nå som jeg har kommet hakket lengre merker jeg at det blir mer og mer overlapp mellom det jeg lærer som student og det jeg jobber med i Orbit. Blant annet er modellering og simulering kanskje noe av det mest krevende man må lære som kybernetikkstudent, og gjennom Orbit har jeg alt fått en svært god innføring i dette. I tillegg er det veldig fint å aktivt få bruke det man har lært, slik at det sitter ordentlig.

Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?

Go for it! Det er uten tvil noe av det artigste man kan jobbe med. Om man vil maksimere sjansene for jobb i rombransjen tenker jeg uansett det beste man kan gjøre er å sikre seg et relevant verv under studiene, slik at man får så mye praktisk erfaring som mulig. Jeg ble veldig positivt overrasket over hvor mye tekniske verv på NTNU vektla personlige egenskaper, ofte enda mer enn ren teknisk erfaring. Jeg vil derfor anbefale ungdom å ikke bare tenke på skole, og gjerne ha et sosialt verv eller noe man brenner for ved siden av. Som sagt er det viktigste at man er glad i å lære og jobber bra i team, da kommer ofte det teoretiske mye lettere også.