Hva heter du, hva studerer du og hvilken studentforening er du med i, dersom du er det?

Jeg heter Andreas Westre, er medlem i Orbit NTNU, og er akkurat ferdig med kybernetikk og robotikk-studiet på NTNU.

Fortell litt om studentprosjektet/foreningen du er med i, dersom du er det.

Orbit NTNU utdanner morgensdagens romingeniører gjennom å designe, bygge, skyte opp, og drifte satellitter. I fjor ble den første satellitten, SelfieSat, skutt opp, som tar selfies fra verdensrommet! Neste på veg er FramSat-1/1.5 som skal skytes opp fra selveste Andøya, og BioSat som skal gro en plante i verdensrommet.

Hva gjorde du for å få å bli med på det prosjektet/foreningen?

Jeg var veldig interessert og bestemte meg for å søke! Jeg husker at jeg ikke trodde jeg kom til å bli med, men det som er så fint med Orbit er at man ikke trenger å kunne alt før man blir med. Engasjement og motivasjon er mye viktigere; faktisk det Orbit vektlegger mest når de tar opp nye medlemmer.

Hva fikk deg til å velge studiet du er på?

Jeg var interessert i teknologi, fysikk, matematikk og ville lære å programmere. I tillegg ville jeg lære mer om roboter. For hvem blir vel ikke fascinert av å se raketter som lander seg selv, roboter som tar back-flip og biler som kan kjøre selv?

Hva liker du aller best med det prosjekt/foreningen?

Folka. Jeg har aldri møtt så mange bra folk på et så lite kontor. Det har gitt meg venner for livet, og kapittel jeg aldri ville vært foruten. I tillegg blir man kastet ut i en verden av utfordringer, usikkerhet, og er delansvarlig for at satellitten skal vinne mot verdensrommet. Mestringsølelsen dette gir deg er ubeskrivelig.

Hva var favorittfag(ene) dine på videregående?

Jeg elsket matte og fysikk, og det var definitivt de fagene jeg brukte mest tid på. Det viste seg også at det var de fagene jeg skulle få mest bruk for videre.

Er det noe du skulle ønske du gjorde annerledes på videregående?

Jeg kunne ønske jeg startet å programmere tidligere! Enten gjennom fag eller på fritiden. Det ville hjulpet meg veldig de første årene på studiet, da jeg aldri hadde skrevet en kodelinje før jeg startet på NTNU.

Dersom du kunne valgt utdanning på nytt, ville du gjort noe annerledes? Hvorfor, hvorfor ikke?

Jeg ville ikke vært redd for å velge feil studie. Jeg husket hvordan valget føltes veldig stort der og da, men i ettertid har jeg skjønt at det går helt fint å velge feil, og bytte over etter en stund.

Hva ser du for deg videre etter at du er ferdig med studiet?

Hvor og hva ønsker du å jobbe med? Jeg jobber i dag med romfart hos Kongsberg Satellite, og stortrives der! Før jeg var ferdig å studere var jeg veldig motivert for å jobbe i rombransjen.

Har det gitt noen fordeler å være engasjert i et studentprosjekt som det du har vært med på?

Om det har! Den praktiske erfaringen jeg har fått vil jeg påstå er umulig å få gjennom tradisjonelt studie. Det har gjort overgangen til arbeidslivet mye enklere, og jeg har fått være med på å utvikle, bygge, se satellitten vår bli skutt opp, og ikke minst se den fungere i space – minner for livet.

Er det noe fra utdanningen du holder på med, som har vist seg å være ekstra nyttig i det praktiske prosjektet du er med på?

Veldig mye! Programmering, design av systemer og hvordan man tester det man har laget. Det har ofte gått andre veien også; at jeg bruker det jeg har lært i Orbit til å løse oppgavene man får på studie.

Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?

Finn en organisasjon som er knyttet til space! Mitt beste tips er selvfølgelig Orbit NTNU i Trondheim: orbitntnu.com 😉

Hopp rett ned til innholdet