Foto: Fredrik Sirevåg
Foto: Fredrik Sirevåg

Hva heter du, hva studerer du og hvilken studentforening er du med i?

Mitt navn er Daniel Varming, jeg studerer Datateknologi ved Universitetet i Stavanger og er med i studentforeningen UiS Aerospace.

Fortell litt om studentprosjektet/foreningen du er med i.

Vi designer, bygger, og skyter opp studentraketter. Vi holder til på Universitetet i Stavanger (på Lyspæren) og holder for tiden på med vårt første studentrakett prosjekt, en 1.8m høy rakett som skal fly til 500m. Målet med dette første prosjektet er å få testet systemene våre, på sikt har vi som mål å gå over til større raketter som kan skytes mye høyre og delta i reelt forskningsarbeid og internasjonale konkurranser.

Hva gjorde du for å få å bli med på det prosjektet/foreningen?

Jeg samlet fire kompiser fra studiet og sammen stiftet vi organisasjonen.

Hva fikk deg til å velge studiet du er på?

Jeg har alltid likt å lage og sette system på ting, så jeg visste at det måtte bli en ingeniørutdanning. Det ble data fordi det legger et godt grunnlag for å kunne bruke datamaskiner som et kraftig redskap i de fleste ingeniørfag. Samtidig er det gode muligheter for å jobbe for seg selv og på farta. Jeg liker friluftsliv, og tanken av å kunne jobbe fra nesten hvor som helst appellerer til meg.

Hva liker du aller best med det prosjekt/foreningen?

Den rå kraften som en rakett produserer, høyden, og farten de kan nå er for meg veldig fascinerende. Jeg liker at vi har funnet andre mennesker som deler denne fascinasjonen, og hvordan det samler oss rundt et felles mål med en voldsom driv til å få ting til sammen.

Hva var favorittfag(ene) dine på videregående?

Jeg likte best historie på videregående. Gleden av Matematikk og Fysikk kom først senere da jeg innså hvor nyttige disse fagene var til å finne tekniske løsninger på utfordringer i verden.

Er det noe du skulle ønske du gjorde annerledes på videregående?

Hadde jeg gjort en bedre innsats i matematikk og fysikk hadde kanskje åpenbaringen om hvor viktige fagene er kommet tidligere, og dermed hadde jeg kanskje vært enda bedre i fagene nå, men det er vanskelig å si. I stedet for å ønske hva jeg hadde gjort annerledes prøver jeg å se på hva jeg kan gjøre for å rette opp de feilene jeg har gjort.

Dersom du kunne valgt utdanning på nytt, ville du gjort noe annerledes? Hvorfor, hvorfor ikke?

Jeg er svært fornøyd med utdanningen jeg tar og ville nok tatt de samme valgene på ny. Jeg ville derimot ha startet å programmere mye tidligere hadde jeg visst hvor gøy det kan være. Blir man god nok, og koder noe spennende er det utrolig givende. Å kode opp et system slik man ser det for seg, for så å se det komme til live når man kjører programmet er veldig gøy.

Hva ser du for deg videre etter at du er ferdig med studiet? Hvor og hva ønsker du å jobbe med?

Jeg vil fortsette å jobbe med raketter og romfart. Andøya virker som en svært fin arbeidsplass. Jeg liker godt å lede prosjekter. Jeg syns de fleste ingeniørfaglige oppgaver er spennende, og som leder bør man ha i hvert fall en grunnleggende forståelse for flere fagfelt.

Har det gitt noen fordeler å være engasjert i et studentprosjekt som det du har vært med på?

Jeg har fått reise og oppleve mange spennende ting som konsekvens av at vi startet UiS Aerospace. Det å lære ting på skolen er en ting, men å klare å sette det ut i praksis, og bruke det man har lært til å løse utfordringer i prosjektet har gitt meg en type læringsutbytte som man ikke får ellers. Vi får også god trening i å jobbe i team og å forvalte ressurser på en fornuftig måte. Vi får midler blant annet av Universitetet i Stavanger, det er en svært god trening på å ha ansvar og tillit.

Er det noe fra utdanningen du holder på med, som har vist seg å være ekstra nyttig i det praktiske prosjektet du er med på?

Programmering har kommet til svært god nytte med tanke på å skrive kode som får systemene våre til å utføre visse oppgaver. Fallskjermen vår, for å ta et eksempel, blir løst ut av et signal som kun sendes når betingelser i koden vår et oppfylt. Uten kunnskapen fra studiet hadde jeg måtte lært alt av koding fra bunnen og det hele ville vært veldig tregt.

Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?

Hvis du er som oss, og mener romfart er viktig for fremtiden, sikt deg inn på en utdanning innen romfart med en gang, og bli med i en studentorganisasjon som UiS Aerospace, Propulse NTNU eller Portalspace. Det er en suveren måte å skaffe seg kunnskap til en fremtidig karriere innen romfart og folkene er veldig hyggelige. Har du ikke mulighet til å bli med i en slik organisasjon, start en! Eller lag dine egne modellraketter, man finner alt man trenger på nettet.

De fleste jobber og utdanninger vil ha sine opp- og nedturer, gjør man noe man virkelig mener er meningsfylt kommer man seg fort ut av senga om morgenen, og man kan holde ut skulle det bli tøft. På den måten kan det være lettere å gå for en vanskelig utdanning som elektroingeniør eller dataingeniør for å ha en karriere innen romfart, fordi det gir deg en motivasjon til å stå på når du vet hva det mulige resultatet er (multiplanetær utopi!).