Foto: Privat

Hva heter du, hva studerer du og hvilken studentforening er du med i?

Jeg heter Ane Kirstine Havstad Morkemo, studerer Kybernetikk og robotikk, og er medlem av Propulse NTNU.

Fortell litt om studentprosjektet/foreningen du er med i

Propulse NTNU er en studentorganisasjon som bygger sonderaketter for å konkurrere mot andre studentrakettlag på konkurranser, både Spaceport America Cup og European Rocketry Challenge! I tillegg til hovedprosjektet utvikler vi også en hybridmotor som skal brukes på fremtidige raketter, og en banesimulator.

Hva gjorde du for å få å bli med på det prosjektet/foreningen?

Jeg søkte i høsten 2020, i starten av andre klasse, og fikk et intervju hvor vi nesten bare nerdet out om raketter og verdensrommet. Så kom jeg inn! I første klasse hadde jeg også hørt om Propulse, men turte ikke søke fordi jeg ikke følte jeg kunne bidra med noe, og det var faktisk like før jeg ikke søkte i andre klasse heller! Heldigvis tok jeg til fornuft, og har ikke angret et sekund.

Hva fikk deg til å velge studiet du er på?

Jeg har alltid elsket matte og fysikk, men ville studere noe på NTNU som var mer praktisk enn nettopp Fysikk og matematikk (fysmat). Og kybernetikk er nettopp det; en flott blanding av matte, fysikk, programmering og elektronikk, og med masse praktisk labarbeid. Må også si at det var en fordel å ha «robotikk» i navnet.

Hva liker du aller best med det prosjekt/foreningen?

At jeg bygger en rakett sammen med masse kule folk, det er jo helt villt! Det å kunne delta i hele prosessen, fra konseptfasen til testing av subsystemene til selve oppskytingen av raketten, er utrolig lærerikt og viser hvor mye man kan få til på et år. Dessuten er det så gøy å kunne bruke det jeg lærer på studiet i praksis; det er mye mer motiverende å tenke på hvordan jeg kan bruke fagstoff i Propulse, fremfor om det er relevant å lære til eksamen.

Hva var favorittfag(ene) dine på videregående?

Definitivt fysikk og Teknologi og forskningslære!

Er det noe du skulle ønske du gjorde annerledes på videregående?
Skulle nok ha tatt IT i stedet for kjemi, siden jeg på studiet har innsett hvor gøy det er å programmere, så hadde vært en fordel å prøve det tidligere!

Dersom du kunne valgt utdanning på nytt, ville du gjort noe annerledes? Hvorfor, hvorfor ikke?

Nei, jeg er storfornøyd med kybernetikk! Som nevnt digger jeg at den blandingen av programmering, matte, og elektronikk som kreves for å lære om og utvikle kontrollsystemer.

Hva ser du for deg videre etter at du er ferdig med studiet? Hvor og hva ønsker du å jobbe med?

Drømmen er jo å få jobbe med romteknologi, aller helst her i Norge! Akkurat hva er ikke så viktig, men jeg ønsker bidra i utviklingen av teknologi som havner i verdensrommet, enten det er et styresystem på en rakett eller elektronikken på en satellitt. Ellers syns jeg autonome systemer og roboter generelt er kjempekult, og har alltid vært interessert i å jobbe med fornybar energi.

Har det gitt noen fordeler å være engasjert i et studentprosjekt som det du har vært med på?

Absolutt, først og fremst har jeg ofte opplevd at det jeg har lært i Propulse har kommet meg til nytte på studiet! For eksempel hadde jeg et fag som heter Tilpassede datasystemer, hvor vi blant annet lærte om programvareutvikling og hvordan man programmerer mikrokontrollere i C, og det var på mange måter en gjennomgang av det jeg allerede hadde holdt på med i et semester i Propulse. Dessuten har jeg blitt mer selvsikker på lab, ettersom jeg er vant til å være ansvarlig for å finne løsninger på problemer som oppstår, og jobbe både selvstendig og i mindre grupper.

Er det noe fra utdanningen du holder på med, som har vist seg å være ekstra nyttig i det praktiske prosjektet du er med på?

Ja, spesielt har det jeg har lært om C/C++ og embedded programmering vært veldig nyttig i Propulse. I tillegg er det meste av elektronikk og datateknologi kommet godt til nytte. Mer spesifikt har vi for eksempel brukt et Kalman filter for å filtrere sensordata og bruke det til å estimere flere tilstander som vi ikke kan måle direkte, og dette er noe jeg har lært mye om på studiet. Dessuten er det muligheten til å bruke regulatorer til å kontrollere airbrakes eller roll på raketten.

Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?

Engasjér deg som student! Det finnes så mange kule studentorganisasjoner som gir deg muligheten til å jobbe praktisk! Og hvis du går på NTNU så er det bare å velge og vrake; både Propulse, Orbit og Ascend, og Space NTNU er midt i blinken for romnerder. Det viktigste er ofte ikke hva du studerer, og det finnes noe for alle.