Hva er ditt navn og din arbeidstittel?

Toril Bye Rinnan, jeg jobber som research and operations engineer i Advanced Mission Concepts Section hos ESA/ESOC (European Space Operations Centre).

Hva fikk deg til å velge en karriere innenfor ditt fagfelt?

Jeg studerte teknisk kybernetikk på NTNU, og skrev masteroppgaven min som en del av et kubesatelittprosjekt, NUTS (NTNU testsatellitt). Dette var starten på min interesse for romfart. Etter studiet søkte jeg på en Young Graduate Trainee-stilling i ESA. Jeg fikk jobben, flyttet til Tyskland (Darmstadt) og etter jeg var ferdig med året som trainee var jeg heldig og fikk fortsette i det samme prosjektet. Nå har jeg jobbet her i snart fem og et halvt år.

Fortell litt om ditt arbeidssted og beskriv en typisk dag på jobben for deg.

ESOC (European Space Operations Centre) er den ledende aktøren for operasjon av satellitter i Europa. Jeg jobber i Advanced Mission Concepts Section med forberedelser og eksperimenter for framtidige missions som fokuserer på human-robotic surface operations.

Eksperimentene vi gjør er varierte, men for tiden jobber jeg med hvordan roboter kan samarbeide med astronauter som befinner seg på månen og hvordan de kan kontrolleres enten direkte av astronautene eller fra avstand fra for eksempel en orbiter eller fra jorda. Noen spørsmål vi prøver å finne svar på er: Hvilke situasjoner egner seg best for forskjellig typer kontroll, hvilke oppgaver bør gjøres av roboter, hvordan kan framtidens måneferder gjøres sikrere og mest mulig kostnadseffektive.

Hva gjorde du for å få den jobben du har i dag?

Gjennom året som YGT lærte jeg mye og fikk være med på forskjellige aktiviteter. Det viktigste jeg gjorde var å vise engasjement og initiativ for oppgavene og jeg bygget opp viktig erfaring og kunnskap som gjorde at jeg kunne fortsette i det samme prosjektet.

Etter hvert har jeg fått muligheten til å påvirke hvilke oppgaver jeg har og ta på meg mer ansvar og det er da det virkelig blir gøy.

Hva liker du aller best med jobben?

Jeg har varierte arbeidsoppgaver der jeg både jobber med systemer og software, kommunikasjon og operasjon. Det gir meg en fordel fordi jeg ofte kan trekke inn kunnskap fra andre fagfeltet inn mot de andre systemene og prosessene jeg jobber med.

Hvilke av dine ferdigheter får du brukt mest i din jobb?

Teknisk kompetanse er viktig, men i tillegg er det nyttig å være fleksibel og i stand til å lære raskt.

Hva var favorittfag(ene) på skolen?

Jeg likte matematikk og språk, men favorittfaget var musikk. Jeg hadde faktisk planer om å bli musiker (og gikk musikklinja på videregående). Før jeg begynte på NTNU måtte jeg ta ekstra fag med matematikk, fysikk og kjemi og hadde på den tiden ingen anelse om at jeg kom til å ende opp med romfart. Jeg tror at tilfeldigheter avgjør mye, men det er aldri er for sent å ombestemme seg eller velge på nytt. Det viktigste er at man trives der man er, får nye utfordringer, fortsetter å lære.

Dersom du kunne valgt utdanning på nytt, ville du gjort noe annerledes? Hvorfor, hvorfor ikke?

Det var perioder i studietiden jeg tvilte på at jeg hadde valgt riktig, men det var nok mest fordi jeg ikke kunne påvirke så mye selv. Jeg kom meg gjennom de uinteressante fagene, valgte bort det jeg ikke likte så snart jeg kunne og siden det siste året på universitetet ble det egentlig bare morsomt. Jeg dro aldri på utveksling, men flyttet til Tyskland rett etter NTNU, noe jeg aldri har angret på. Alt som kan gi et nytt perspektiv på omverdenen tror jeg er sunt. Det eneste jeg kunne ha gjort annerledes er å ta det mer med ro, det meste ordner seg og det gjør absolutt ingenting å bruke et ekstra år eller to på å finne ut hva man har mest lyst til å gjøre.

Er det noe fra utdanningen din som har vist seg å være ekstra nyttig i jobben din?

Kybernetikkstudiet ga meg en bred bakgrunn innen flere områder (for eksemple programmering, robot- og kontrollsystemer) og også evnen til å se sammenhenger mellom forskjellige systemer og hvordan ting påvirkes av hverandre.

Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?

Søk på traineestillingene til ESA og aspirantstillingene til Norsk Romsenter. Engasjer deg i studentprosjekter som har med romfart å gjøre. Sørg for å ha en solid utdanning og for å være helt ærlig – vær litt frampå. Romfart er et internasjonalt miljø der det trengs mer nordmenn, men vi har en tendens til å være for tilbakeholdne og sjenerte. Hvis du søker på stillinger utenfor Norge får du sannsynligvis ikke samme lønningsnivå eller lederstillinger like lett. Man må begynne nederst og jobbe seg oppover i romfartsindustrien, men belønningen ligger i spennende arbeidsoppgaver og et unikt og inspirerende fagfelt.