Hva heter du, hva studerer du og hvilken studentforening er du med i?

Jeg heter Erlend Fagerheim Eide og studerer Automatisering og elektronikkdesign ved UiS, der jeg er nestleder og leder for Avionikk i organisasjonen UiS Aerospace.

Fortell litt om studentprosjektet/foreningen du er med i.

UiS Aerospace er en relativt ny organisasjon lokalisert ved Universitetet i Stavanger (UiS). Målet med foreningen er å samle studenter som er interessert i romfart, ved å gjennomføre spennende relevante prosjekter der de kan bruke det de har lært fra studiet. For tiden er vi representert med folk fra dataingeniør studiet, elektroingeniør studiet og maskiningeniør studiet ved UiS, men vi ser for oss at vi etter hvert trenger folk fra flere disipliner. For tiden er vi i sluttfasen av vårt første prosjekt, en rakett som skal kunne gjøre enkle målinger og en aktivering av en fallskjerm mekanisme. Siden vi snart går inn i eksamens perioden, håper vi å kunne skyte opp denne i løpet av sommeren, men helst så raskt som mulig!

Hva gjorde du for å få å bli med på det prosjektet/foreningen?

Sammen med min venn, Daniel Cau Varming, var jeg med å grunnlegge UiS Arospace høsten 2021, som i skrivende stund begynner å nærme seg ett år siden. Jeg hadde derfor aldri behov for å sende søknad eller lignende til UiS Aerospace for å bli medlem, men anbefaler folk som er interessert i å bli medlem om å ta kontakt! Vi er som sagt ganske nye, og vil nok være på jakt etter gode hoder!

Hva fikk deg til å velge studiet du er på?

Jeg har hele tiden vert interessert i hvordan ting er oppbygd, og hvordan man kan løse problemer på en best mulig måte. Da er jo ingeniørfag ett lett valg! Det jeg var litt mer usikker på var hvilken ingeniør jeg ville bli, da det er ett hav av ulike ingeniør disipliner. Til tross kom jeg frem til relativt tidlig at det er elektronikk jeg vil holde på med, da jeg har vert fascinert over kompleksiteten og det abstrakte bilde man må danne seg når man jobber med det. Jeg finner meg selv ofte i å stille spørsmål som «hvorfor er denne lille komponenten plassert akkurat der?».

Hva liker du aller best med det prosjekt/foreningen?

Jeg liker ganske godt at man som medlem i en forening som UiS Aerospace får teste det man har lært i teori på skolen. Man trenger å bruke hodet på en litt annen måte enn når man løser teorioppgaver, som gjerne er designet med ett spesifikt svar «i øyet». For når man jobber med ett prosjekt som en rakett, så finner man seg selv spørre spørsmål som «hvordan kan jeg få dette til å funke? Kanskje om jeg bruker det jeg lærte om kondensatorer sist uke…». På denne måten lærer man konsepter på en mye mer effektiv og gøy måte.

Hva var favorittfag(ene) dine på videregående?

Jeg skal jo bli ingeniør, så da kommer det vel ikke som noen overraskelse at jeg hadde/har stor interesse for matematikk og naturfag.

Er det noe du skulle ønske du gjorde annerledes på videregående?

Jeg står i utgangspunktet for alt det jeg gjorde på videregående, da jeg stoler på at jeg tok de valgene som var best for meg med den informasjonen jeg hadde tilgjengelig på de forskjellige tidspunktene. Så selv om det er mye jeg i dag tenker jeg burde gjort annerledes så er alle valgene jeg gjorde på videregående med på å danne den personen jeg er i dag.

Når det er sagt vil jeg anbefale å finne de måtene å lære på som passer deg best, da vi alle er forskjellig og trenger forskjellige måter å lære på. Stol på deg selv!

Dersom du kunne valgt utdanning på nytt, ville du gjort noe annerledes? Hvorfor, hvorfor ikke?

Jeg er ganske sikker på at jeg har valgt rett! Jeg har egentlig ingen annen grunn enn at det er noe man bare vet. Jeg merker at jeg gleder meg til å gå på universitetet hver dag for å jobbe med fagene og treffe gode venner, og det er jo det som virkelig betyr noe!

Hva ser du for deg videre etter at du er ferdig med studiet? Hvor og hva ønsker du å jobbe med?

Elektronikk er jo en ganske bred fagdisiplin, og det finnes mange ting man kan jobbe med. Noen eksempler er jo da medisinsk teknologi, subsea teknologi og da selvfølgelig aerospace teknologi. Personlig ønsker jeg å tenke litt mer over hva jeg vil jobbe med, men både subsea og aerospace virker interessant!

Har det gitt noen fordeler å være engasjert i et studentprosjekt som det du har vært med på?

Det er mange fordeler! Først og fremst blir du kjent med mange gode og hyggelige personer, og man kommer lett inn i ett godt fagmiljø. Om en person sitter fast med ett skoleproblem så er det veldig lett for andre i UiS Aerospace å hjelpe til, gjerne til og med uoppfordret! Engasjement i studentorganisasjoner er også veldig bra å ha på CV’en, og jeg vet det er en faktor når en bedrift skal ansette folk. I tillegg får man mange opplevelser som f.eks. turer og workshop som jeg har opplevd som veldig positive.

Er det noe fra utdanningen du holder på med, som har vist seg å være ekstra nyttig i det praktiske prosjektet du er med på?

I utdanningen min så lærer man ganske mye forskjellig innen automatisering og elektronikk. Dette er jo ting vi holder på med i avionikk gruppa til UiS Aerospace, og man får bruk for mye av det man lærer på skolen. Til nå har vi bare fått behov for de grunnleggende kunnskapene vi lærte første året på utdanningen, men regner med vi får bruk for mer kompleks teori når vi skal videreutvikle rakettene våre.

Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?

Jeg tror i utgangspunktet at man kommer langt med å vise interesse og engasjement for verdensrommet og romteknologi. Dette kan man gjøre ved å melde seg inn i en studentorganisasjon som f.eks. UiS Arospace, Propulse NTNU eller Portal Space ved UiO når man starter på universitetet. Det er viktig å huske på at rombransjen er i vekst i Norge, og trenger folk fra mange forskjellige fagområder. Når man tenker på romindustrien tenker man gjerne ingeniør eller fysiker, men man trenger jo gjerne også folk innen for eksempel jus, sikkerhet og teknikere.

Avslutningsvis vil jeg å si at de som ønsker å starte en egen studentorganisasjon ved sitt universitet absolutt burde gjøre det! Personlig sitter jeg igjen med mange gode erfaringer rundt det å starte noe eget!