Hva er ditt navn og din arbeidstittel?

25835985900_8588e6b365_o

Tarjei Antonsen, stipendiat i Romfysikk ved Universitetet i Tromsø. Noen ganger referert til som rakettforsker.

Hva fikk deg til å velge en karriere innenfor ditt fagfelt?

Jeg visste etter et par år på videregående at jeg ville studere fysikk. Interessen for atmosfæren, nordlyset, raketter og satellitter har alltid vært der, og Romfysikk ved UiT var derfor et naturlig studievalg for meg. Etter noen år i «gamet» er jeg mer sikker enn noen gang på at jeg valgte rett.

Fortell litt om ditt arbeidssted og beskriv en typisk dag på jobben for deg.

Institutt for Fysikk ved Universitetet i Tromsø er en avdeling med mange forskjellige forskningsgrupper; fra nanoskopi til klimaforskning. Romfysikkgruppen, som er min tilhørighet, har lenge vært langt fremme i romforskning med radar og raketter, samt romforskning i laboratorium. En typisk dag på instituttet går for det meste i å jobbe med data fra rakettmålinger eller radarmålinger. Forskning involverer mye tenking — kanskje ikke så spektakulært, men spennende! Som stipendiat underviser jeg også kurs ved instituttet.

På en typisk dag ute av kontoret kan jeg for eksempel være ved rakettskytefeltet på Andøya eller på en forskningskonferanse om rakettforskning.

Hva gjorde du for å få den jobben du har i dag?

Først og fremst jobbet jeg målrettet mot ett mål; å skrive en god masteroopgave. Det er ofte billetten inn til et doktorgradsstipendiat. Underveis i studieløpet prøvde jeg også å være med på så mange konferanser og foredrag som mulig, for å bli kjent med miljøet. Da blir overgangen til doktorgradsarbeidet litt enklere.

Hva liker du aller best med jobben?

Jeg må innrømme at å jobbe med raketter er hvert fall er det morsomste. I tillegg er romfysikkgruppen fylt med flotte mennesker som gjør arbeidshverdagen spennende, og det liker vel alle.

Hvilke av dine ferdigheter får du brukt mest i din jobb?

En god blanding av fysikkunnskaper og programmeringsferdigheter.

Hva var favorittfag(ene) på skolen?

Fysikk (må nesten si det nå), tysk og gym.

Dersom du kunne valgt utdanning på nytt, ville du gjort noe annerledes? Hvorfor, hvorfor ikke?

Det er et vanskelig spørsmål, for jeg er veldig fornøyd med der jeg er. Jeg ville fortsatt ha studert romfysikk, men hadde kanskje byttet ut enkelte kurs med andre. I tillegg ville jeg reist mer til sommerskoler og på utveksling.

Er det noe fra utdanningen din som har vist seg å være ekstra nyttig i jobben din?

Jeg har jo en spesiell jobb, siden utdanningen min har blitt jobben min. Derfor har nok veldig mye fra de siste to årene vært veldig viktig.

Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?

Ta kontakt med NAROM eller folk ved universitetene som arbeider med romforskning eller romteknologi. På videregående er det viktig å ta fysikk og matematikk. Finn ut hva du synes er mest interessant innenfor rombransjen og se hvilket universitet som passer deg best.