Fra Sommercamp på Andøya i 2020. Foto: Andøya Space

Hva heter du, hva studerer du og hvilken studentforening er du med i?

Jeg heter Michelle Nordanger Lavik, studerer integrert master i Matematikk og Fysikk ved Universitet i Stavanger og er med i UiS Aerospace.

Fortell litt om studentprosjektet/foreningen du er med i.

UiS Aerospace består av en gruppe studenter som har en felles interesse for romfart. Her utveksler vi idéer på tvers av studieretninger og går sammen for å lage og skyte opp raketter. En slik studentorganisasjon gir muligheten til å ta pensum ut i praksis noe som er utrolig spennende og kjekt å få være en del av.

Hva gjorde du for å få å bli med på det prosjektet/foreningen?

Jeg traff gruppen da de stod på stand i forbindelse med fadderuken på UiS. Jeg ble oppfordret til å sende inn en søknad og skjønte veldig raskt at dette var noe jeg ville være en del av. Jeg fikk positivt svar på søknaden noen dager senere og det ble opprettet en gruppe for Matematikk og Fysikk i organisasjonen.

Hva fikk deg til å velge studiet du er på?

Jeg har alltid hatt en interesse for universet og bestemte meg for å søke meg inn på et studie som gir meg verktøyene jeg trenger for å forstå hvordan alt henger sammen.

Hva liker du aller best med det prosjekt/foreningen?

Det er veldig kjekt å være en del av et miljø hvor alle deler felles interesse for romfart. Jeg har utrolig dyktige medstudenter, og vi har et fellesskap hvor vi hjelper hverandre, lærer av hverandre og vil at vi alle sammen skal lykkes.

Hva var favorittfag(ene) dine på videregående?

Jeg var veldig glad i rettslære og økonomi på videregående. Det førte til at jeg først tok en bachelor i økonomi og administrasjon før jeg startet på dette studiet.

Er det noe du skulle ønske du gjorde annerledes på videregående?

Jeg skulle ønske at jeg heller hadde valgt realfag. Realfag hadde ikke satt en stopper for utdanningen jeg allerede har, men heller åpnet opp for enda flere muligheter mye tidligere.

Dersom du kunne valgt utdanning på nytt, ville du gjort noe annerledes? Hvorfor, hvorfor ikke?

Jeg trives godt med Matematikk og Fysikk, så jeg skulle ønske jeg hadde startet med det tidligere. Samtidig synes jeg det er greit å ha gjennomført en bachelor i Økonomi og Administrasjon som jeg kan ta med meg inn i arbeidslivet sammen med en integrert master i Matematikk og Fysikk.

Hva ser du for deg videre etter at du er ferdig med studiet? Hvor og hva ønsker du å jobbe med?

I løpet av min grad på UiS får jeg muligheten til å spesialisere meg innenfor fysikk og dermed velge emnet «Astronomi og Astrofysikk». Jeg har et sterkt ønske om å jobbe innenfor dette fagfeltet, og kunne være med på å utforske mer av universet når jeg er ferdig med studiet. Jeg håper derfor det åpner seg flere muligheter til å jobbe med dette i Norge i årene som kommer.

Har det gitt noen fordeler å være engasjert i et studentprosjekt som det du har vært med på?

Absolutt! Ikke bare får man bli kjent med dyktige medstudenter innad i gruppen, men vi har fått vært med på veldig kjekke opplevelser og arrangementer hvor man får muligheten til å knytte kontakter med personer som har et like stort engasjement for romfart.

Er det noe fra utdanningen du holder på med, som har vist seg å være ekstra nyttig i det praktiske prosjektet du er med på?

Det er viktig å ha en grunnleggende forståelse for matte og fysikk, og som Matematikk og Fysikk student får jeg definitivt bruk for mye av det jeg lærer i fagene for å gjøre ulike beregninger på rakettene vi bygger. Jeg synes det er kjekt å ta teorien jeg lærer på skolen ut i praksis.

Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?

Go for it! Ikke bare er romindustrien i vekst, men det er et utrolig spennende og kjekt miljø å være en del av! Jeg anbefaler på det sterkeste å bli med i en studentorganisasjon. Der får du muligheten til å starte tidlig med interessen, samt få god erfaring og mange kontakter til veien videre inn i bransjen.