Norsk kodeklubb vant Astro Pi konkurranse

Astro Pi logo

På Kjeller Skole i Akershus i Norge ble det i tidligere i vinter startet en kodeklubb, på initiativ av Sten Roger Sandvik. For de som ikke kjenner til det, er en kodeklubb et fritidstilbud der barn og ungdommer leker og lærer med programmering. Omtrent på samme tid som kodeklubben ble startet opp på Kjeller Skole publiserte vi kodeutfordringen European Astro Pi Challenge fra ESA.

Send koden din ut i rommet

Konkurransen European Astro Pi Challenge handler om at barn opptil 16 år må skrive en kode som skal kjøre på en liten minidatamaskin (Raspberry Pi) med et utvalg sensorer. Denne pakken kalles Astro Pi. Når de har skrevet koden og er fornøyd må de sende inn koden til ESA som så sender koden opp til den internasjonale romstasjonen. Der tar en av astronautene og kjører koden på en tilsvarende Astro Pi de har montert opp der. Når koden så kjører, samler den inn data fra romstasjonen og disse data blir så sendt tilbake til jorden og til klasserommet.

Nordiske bidrag

ESA har nettopp lansert vinnerne fra land rundt om i Europa og i denne omgangen var det bare ett lag fra norden og det var Skedsmo kodeklubb på Kjeller Skole i Akershus. De har skrevet en kode som nå har blitt lastet opp til romstasjonen, i bane rundt jorden!

«ESA and its partners are happy to announce that 45 teams will soon have the unique opportunity to have their own experiments running in space after winning the first European Astro Pi Challenge.» – ESA

Thomas Pesquet in the Columbus module with Astro Pi Ed (Foto: ESA)