19-22. april konkurrerte skoleelever om å bli nasjonal vinner i en minisatellittkonkurranse arrangert av Andøya Space.

Etter to år uten å kunne samles på Andøya for å konkurrere, kunne endelig elever og arrangører møtes til årets nasjonale CanSat konkurranse. I år hadde vi med oss lag fra fire ulike videregående skoler i landet, Lier vgs, Andøy vgs, Kongsbakken vgs og Atlanten vgs.

CanSat er et initiativ og tverrfaglig skoleprosjekt fra den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, som utfordrer elever fra hele Europa til å bygge en minisatellitt som får plass i en brusboks. I skoleprosjektet CanSat får elevene utforsket teknologi, de får komme fram til egne løsninger som ingen har gjort før. En ekstraordinær læringserfaring en sjeldent finner på videregående skole.

Brusbokssatellitten som elevene lager helt selv kan slippes drone eller skytes opp med rakett. I tillegg til at minisatellitten skal måle temperatur og trykk, velger elevene sitt eget forskningsprosjekt som den skal utføre. Vinnerlaget får gå videre til en Europeiske konkurransen arrangert av ESA i juni.

– Vinnerlaget vil få en fin premie, men også anledning til å delta i den europeiske konkurransen som vil foregå 20-25. juni i år. Da vil de møte lag fra hele Europa, rett og slett et minne for livet, sier en entusiastisk Simen Bergvik, fagansvarlig ved Andøya Space.

Forberedelser og konkurransedag

Tirsdag 19. april fikk lagene introdusere seg selv og prosjektet sitt før de startet arbeidet med å gjøre minisatellitten klar for oppskyting dagen etter. Alle lagene jobbet iherdig for å bli ferdig og ikke minst løse utfordringer som dukket opp underveis.

– Flere av lagene jobbet langt utover kvelden. Men til tross for at flere av lagene støtte på en del utfordringer var stemningen god blandt deltagerne, forteller Bergvik.

Onsdag morgen stilte lagene spent opp for å blir kjørt til utskytingsstedet i strålende vårvær. På forhånd hadde de fått god instruksjon av personalet fra Andøya Space på hvordan alt skulle foregå. På utskytingsstedet i Skarsteinsdalen, noen få kilometer fra Andøya Space fant lagene plassene sine og gjorde siste tester for å se at elektronikken virket som den skulle. Lagene må nemlig selv også sørge for å motta data fra minisatellitten underveis.

Et av lagene følger fokusert med på raketten og CanSat for å kunne finne dem igjen senere.

– Spenningen og stemningen blant deltakerne var høy, og det vekslet mellom mye latter og dyp konsentrasjon for å få gjort arbeidsoppgavene sine, sier Bergvik.

Tilbake på Andøya Space måtte deltagerne nå konsentrere seg om de dataene de hadde mottatt, og forberede en presentasjon.

For å bedømme deltagerne fikk vi hjelp av et par studenter fra studentorganisasjonene Propulse NTNU og UiS Aerospace. Sammen med to fra Andøya Space Education fulgte studenene deltagerne nøye både før, under og etter rakettoperasjonen. Lagene fikk forklare prosjektene sine og svarte villig når dommerne stilte spørsmål. Nivået på alle lagene var høyt, og det var ingen lett jobb å kåre en vinner. Alle lagene imponerte innenfor ulike områder, så egentlig var jo alle vinnere.

Vinnerlaget ble Trident, Andøy vgs.

I årets nasjonale konkurranse dro laget Trident av med seieren. Under kan du lese begrunnelsen fra dommerne til de fire lagene:

GettoSatelitto – Lier vgs, Lier

Laget med fire deltagere fra Lier levde helt klart opp til navnet sitt. Et av kriteriene man ser etter i konkurransen er tilpassningsevne og her var dette laget i en helt annen liga. Laget ønsket i likhet med Andøy-laget å fly CanSaten sin som en drone. Dette var en kompleks teknisk ide og det kan jo fort føre til at man støter på en del utfordringer underveis. Men dette laget tok alt på strak arm og med godt humør.

GettoSatelitto – Lier vgs. Foto: Andøya Space
Beaver Inc – Kongsbakken vgs, Tromsø

De 5 elevene i Beaver Inc kommer fra Kongsbakken VGS i Tromsø. De kom på den spenstige ideen å la CanSaten spille pong med bakkestasjonen mens den falt. Hensikten var å måle latency på radiokommunikasjonen. Laget evnet å utnytte spisskompetansen til hvert enkelt medlem på en fremragende måte og viste programkode på høyt nivå. De viste også at en kan gjøre mye med lite midler ved hjelp av kreativitet og pågangsmot.

Beaver Inc – Kongsbakken vgs. Foto: Andøya Space
Atlantic Borealis – Atlanten vgs, Kristiansund

Laget fra Kristiansund hadde blitt veldig engasjert av undervisning om nordlyset og ville derfor gjerne forske videre på dette. De kom derfor på at de kunne utforske nordlyset videre med sin CanSat ved å måle magnetfeltet og sammenligne målinger mot ulike nordlysapper. De hadde helt klart et veldig godt vitenskapelig forskningsprosjekt. Og viste at med motivasjon og pågansmot kommer man langt også når man møter på utfordringer!

Trident – Andøy vgs, Andøya (VINNERNE)

Laget fra Andøya hadde i likhet med Lier-laget en veldig kompleks og ambisøs teknisk ide for sin CanSat for å fly den som en drone og viste stor forståelse for det de gjorde – et meget selvstendig jobbende lag. I tillegg hadde laget også tydelig jobbet med outreach med en nettside som forbigikk juryens forventninger.
Trident ble også kåret til vinnere av konkurransen. De var jevnt over veldig dyktige, viste stor entusiasme, forklaringsevne og evne til å løse utfordringer.

Trident – Andøy vgs. Foto: Andøya Space

Vinnerlaget Trident. Foto: Andøya Space

– Konkurransen var en veldig unik og spennende opplevelse, forteller Lukas Bendiksen, elev ved Andøy Videregående skole og med i Trident. Vi fikk mye innblikk i verden av romfart. Veldig glad for å møte fantastiske folk med samme interesser, og vi ønsker og takke alle involverte, avslutter Bendiksen.

Vi gratulerer vinnerlaget og ønsker dem lykke til i den europeiske konkurransen!


Har skolen og klassen din ikke brukt CanSat før? Slik kommer du i gang:

  1. Har du ingen erfaring med Arduino og elektronikk, anbefaler vi deg å bli med på et introduksjonskurs.
  2. Ta kontakt med Simen Bergvik, fagansvarlig ved Andøya Space Education, så hjelper vi deg i gang med et CanSat-kit.
  3. Ta i bruk CanSat-boken (på engelsk) som ikke forutsetter noe forkunnskap.