Mandag formiddag 4. desember sto verdensrommet i sentrum da samtlige 6. klassinger i Kongsberg fikk bli med på et direktesendt nettmøte med en astronaut på den internasjonale romstasjonen, nemlig Andreas Mogensen!

Vi var så heldige å ha Ane Norum Kvistad, fra NRK Newton, som programleder. Det var tydelig at hun var populær, for salen i Musikkteateret på kulturhuset Krona brøt ut i full jubel da Ane dukket opp på scenen. De tre vinnerne av spørsmålskonkurransen vi arrangerte i samarbeid med NRK var også tilstede. Et høydepunkt på dagen var da de fikk stille spørsmålene sine til Andreas.

Tre barn og en dame som holder rundt hverasndre på en opplyst scene.
Ane fra NRK Newton sammen med vinnerne av spørsmålskonkurransen. Foto: ESERO Norway

I forkant av samtalen med ESA-astronauten, hadde elevene varmet opp med fysikkshow og en rekke ulike aktiviteter knyttet til verdensrommet. For å nevne noen:

  • Lag din egen space-julepynt og Marsrover-oppdrag med Kongsberg Vitensenter
  • Kongsberg-gruppen hadde tatt med Pepper, den fantastiske roboten deres
  • Programmering med Lær Kidsa Koding
  • Fysikkshow med Andøya Space Education
  • Utforsking og utprøving av materialer brukt til å bygge ekte romfartøy og tren som en astronaut med ESERO Norway

Etter at nettmøtet med astronauten var ferdig tok vi en prat med noen utvalgte eksperter fra Nåva Space, Andøya Space, Kongsberg-gruppen og KSAT.

Fire mennesker som sitter foran et bord med mikrofoner og to som står og intervjuer de fire. På en lilla opplyst scene med bilde av en astronaut på storskjem bak.
Ekspertpanelet. Foto: ESERO Norway

På kvelden samme dag, ble det rom for et spennende program på Krona for liten og stor. Det var en drøss med utstillinger som var svært populære, da rundt 400 personer hadde valgt å ta turen til Krona. De som kom fikk også med seg en serie med raske innslag, som lynforedrag, fysikkshow om raketter og demonstrasjon av en romdrakt. Rett og slett et «Romeventyr for alle».

Tusen takk til alle som var involvert og for et supert samarbeid:


Mediadekning av arrangementet:

Hopp rett ned til innholdet