På Andøya Space sitter Anita og Ørjan klare i blå flight suits, akkurat slik som astronauter bruker når du ser de på bilder eller skal reise ut i rommet. Sammen med Teddynaut og Paxi venter de på å bli oppringt fra en barnehage som har hatt verdensrommet som tema en lang stund.

To personer i blå flight suit foran en tv og kamera i et studio.

– Hvordan går man på do i verdensrommet?

Det hele begynte med at Nancy Lenvei, en barnehagelærer ved Prestmosen FUS barnehage sendte inn et spørsmål til Teddynauten tidlig januar i år. Hun forteller der at de har begynt å forberede barna i avdelingen hun jobber for – Alvebo – på et prosjekt de skal ha frem til sommeren. De skal lære om verdensrommet!

De ønsket seg en Teddynaut som de kunne bruke i samlingsstundene og hadde ett spørsmål til henne, nemlig:

«Hvordan går man på do i verdensrommet?«

Barna i Prestmosen FUS barnehage

Teddynauten svarer på spørsmålet og frem mot sommeren kom det mange flere spørsmål fra barna i Prestmosen FUS barnehage. Det er tydelig at de har tenkt masse på dette og undret seg over mange forskjellige ting.

I den norske rammeplanen står det at «Barnehagen skal fremme læring. I barnehagen skal barna oppleve et stimulerende miljø som støtter opp om deres lyst til å leke, utforske, lære og mestre. (…) Barnas nysgjerrighet, kreativitet og vitebegjær skal anerkjennes, stimuleres og legges til grunn for deres læringsprosesser. Barna skal få undersøke, oppdage og forstå sammenhenger, utvide perspektiver og få ny innsikt.»

Nancy sendte oss bilder som viste at de hadde «bygd om» eller omgjort nesten hele barnehagen til å se ut som om alt foregår i verdensrommet. De lagde navneskilt, en romstasjon med masse instrumenter og paneler, de har bygd planeter, solsystemer og masse, masse mer.

Senere, i april tok Nancy kontakt og spurte om vi kunne møte to av avdelingene i barnehagen over nett, noe vi helt klart sa ja til.

– En herlig opplevelse for både små og store

Sammen med Nancy planla vi et kort nettmøte hvor Anita og Ørjan skulle befinne seg i et studio med månebakgrunn. Vi har på oss blå drakter som astronauter har for å vise at de er astronauter, med forskjellige merker påsydd.

Nettmøtet med to av avdelingene i Prestmosen FUS barnehage, Alvebo og Dovrefjell begynner. Vi presenterer oss, noen av ungene viser frem noe de har gjort eller laget og stiller et par spørsmål. Så dukker Teddynauten opp og hilser på før hun skal ut på et romoppdrag. Sammen med barnehagen sier vi adjø og lykke til når Teddynauten forlater. Vi avslutter nettmøtet og viser en video av at Teddynauten går inn i romskipet sitt.

– Ved henting av barna den dagen løp ungene til foreldrene sine og fortalte at de hadde snakket med dere, og at i kveld skulle de se på himmelen, for «den ekte Teddynauten hadde nemlig reist til månen. Det er helt sant altså for vi så det!» hadde ungene sagt. Dette forteller Nancy i en epost etter nettmøtet.

– Barna levde seg skikkelig inn i sendingen deres, dere var helt fantastiske, avslutter hun.


Ta kontakt med oss

Ønsker du et nettmøte med oss? Har du et eller flere spørsmål vil Teddynauten gjerne høre fra deg! Har du jobbet med verdensrommet som tema eller har lyst til å gjøre det, vil vi også gjerne høre fra deg.

Kategorier: Aktuelt