Hva er ditt navn og din arbeidstittel?

Christina Aas, prosjektleder i Space Norway AS, styremedlem i Andøya Space Center og Andøya Spaceport, medeier og tidligere daglig leder i Science & Technology AS.

Hva fikk deg til å velge en karriere innenfor ditt fagfelt?

Jeg har egentlig vært interessert i romfart siden jeg var 12 år, men visste lenge ikke helt hvordan jeg skulle kunne jobbe innenfor romfart. Da jeg gikk på universitetet traff jeg på en konferanse noen studenter fra Nederland fra Aerospace Engineering gruppen, og da var jeg bitt. Jeg flyttet ned dit for å ta mastergrad i romfart, og deretter var veien kort inn til en jobb innenfor samme fagfelt.

Fortell litt om ditt arbeidssted og beskriv en typisk dag på jobben for deg.

Space Norway AS er eid av staten og er et selskap som bygger opp og drifter rombasert infrastruktur for å løse nasjonale myndighetsbehov. For eksempel satellitter som overvåker skip for Kystverket, og satellitter som bidrar til bedre kommunikasjon i nord over is og hav, som vil støtte nød- og redningsoperasjoner når det har skjedd ulykker til havs.

Andøya Space Center er majoritetseid av staten og er et rakettskytefelt og et testsenter for romrelaterte og andre avanserte teknologiløsninger. Andøya Spaceport bygger opp Europas første oppskytningsbase for dedikerte småsatellittraketter.

Science & Technology AS er et datterselskap av et nederlandsk IT-selskap som holder til i MESH i Oslo. De jobber med å analysere satellittdata for ulike applikasjoner, blant annet skogovervåking, iskartlegging, luftforurensningskartlegging, osv. De bruker programmering og maskinlæring sammen med fysikk og matte for å lage nye løsninger.

Hva gjorde du for å få den jobben du har i dag?

Jeg hadde en dialog med firmaet i forkant og fant ut at de gjorde mye spennende innenfor norsk romfart som passet fint med tanke på bakgrunnen min og interesseområdet mitt.

Hva liker du aller best med jobben?

Det beste med jobben er at jeg får jobbet med hobbyen min og får brukt utdanningen min. Det er spennende å være med på å bygge opp norsk romfart og bidra til samfunnsnytte! Det er gøy å bygge satellitter som gir helt konkrete løsninger til behov flagget av brukere både i Norge og internasjonalt.

Hvilke av dine ferdigheter får du brukt mest i din jobb?

Jeg får brukt mine analytiske egenskaper, systemeringskunnskapene mine fra studiene, litt programmering, matte og fysikk, og generelt evnen til å sette meg inn i komplekse tematikker raskt og oversiktlig.

Hva var favorittfag(ene) på skolen?

Språk og fysikk.

Dersom du kunne valgt utdanning på nytt, ville du gjort noe annerledes? Hvorfor, hvorfor ikke?

Jeg var usikker på hvordan det ville være å flytte utenlands og studere, så jeg tok et trygt valg og begynte på NTNU på den ene sivilingeniørretningen der jeg kjente best igjen tittelen (fysikk og matematikk). Dette angret jeg på da studiet ble litt for generelt for meg og føltes som en forlengelse av vgs. I ettertid kunne jeg ønske at jeg hadde funnet romfartsstudiet i Nederland rett etter vgs og begynt i 1.klasse der på bachelorgrad (istedenfor kun mastergrad som jeg har). De har et fantastisk studium også de første 3 årene som jeg ville fått mye ut av!

Er det noe fra utdanningen din som har vist seg å være ekstra nyttig i jobben din?

I Nederland på studiet der lærte jeg hvordan man designer nye satellitter, og dette er veldig nyttig i min nåværende jobb. Ellers lærte jeg også hvordan man skriver profesjonelle dokumenter, og dette har jeg hatt mye bruk for i karrieren min.

Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?

Skaff deg gode sommerjobber, gjerne gjennom kjente i nettverket ditt, og prøv å få til noen relevante oppgaver som en del av sommerjobben. Gjør gjerne også internships. Jeg fikk min første romfartsjobb i Nederland på grunn av en sommerjobb jeg hadde hatt her i Norge ved min mors gamle arbeidsplass, der jeg hadde jobbet med et spesifikt programmeringsspråk.

Ellers anbefaler jeg å dra på relevante konferanser, der treffer man gjerne mulige arbeidsgivere og får høre hva de driver med og bli kjent med de som jobber der. Hvis man selv holder foredrag eller presenterer en poster så har man også mulighet til å vise seg frem for disse. Det var via et foredrag på en konferanse at jeg fikk et jobbtilbud.

Foto: Teknisk Ukeblad