I dag er det International Day of Women and Girls in Science. Vi skriver 11. februar 2024, teknologien eksploderer rundt oss og grensene for utforskning strekkes stadig lengre.

I samfunnet rundt oss diskuteres det om man skal få bruke mobiltelefoner eller ChatGPT i skolen. Det hjelper ikke å stikke huet i sanden, dette er framtida, vi må heller lære å bruke det riktig og gjøre det til nyttige verktøy. Og jenter; dere må løfte blikket og ikke bare utforske de mulighetene som finnes, men være med å bestemme hva de skal være.

Verdensrommet er ikke bare et sted langt der ute, det er også et spennende og utfordrende arbeidsområde som venter på nye pionerer.  Det er ikke bare astronauter som svever over jordas atmosfære, eller forskere i hvite frakker som studerer rommet milliarder av kilometer unna. Det er en rekke yrker innenfor romsektoren som trenger akkurat din lidenskap, din nysgjerrighet og din innsats.

Som ung kvinne i denne tidsalderen er du unikt posisjonert til å bryte alle barrierer og utfordre tradisjonelle kjønnsroller i romfartsindustrien. Her trenger vi ikke fortelle om «female computers», Valentina Tereshkova, eller Katherine Johnson. Deres historier er verdt å lese om, men det kan du søke opp og finne utallige artikler om andre steder. Verdensrommet kjenner ingen grenser når det gjelder kjønn, og din innsats kan være det som fører til fremtidige oppdagelser og fremskritt.

“A bird cannot fly with one wing only. Human space flight cannot develop any further without the active participation of women.”

Valentina Tereshkova 1963

Enten du drømmer om å utforske fjerne planeter, designe romfartøy, analysere data fra teleskoper, lage treningsopplegg og sunne måltider eller bidra til bærekraftige løsninger i verdensrommet, så finnes det et sted for deg i romfartsindustrien. Man må ikke være ingeniør, astrofysiker, forsker eller romarkitekt for å oppnå dette. Karrieremulighetene er uendelige, de venter bare på at du skal komme og utforske det.

Men veien til rommet er ikke alltid like enkel. Den krever innsats, utholdenhet og dedikasjon. Det vil være utfordringer og hindringer, men husk alltid at ingenting er umulig for de som drømmer stort og jobber hardt.

Så, unge Space Girls, la oss rette blikket mot stjernene og gripe mulighetene som venter i rombransjen. La oss inspirere hverandre, støtte hverandre og forme fremtiden for romfarten sammen. Sammen kan vi være den neste generasjonen av romfartspionerer som endrer verden og sprenger grensene for det vi tidligere trodde var mulig.

La oss utforske verdensrommet, ikke bare for oss selv, men for fremtiden, for vitenskapen og for menneskeheten. Når vi strekker oss mot stjernene, er det ingen grenser for hva vi kan oppnå!

La deg inspirere av fem flotte rollemodeller fra KSAT og Andøya Space:

Kategorier: Aktuelt