Hva er ditt navn og din arbeidstittel?

Kristoffer Liland, CEO av Ripple Aerospace AS

Hva fikk deg til å velge en karriere innenfor ditt fagfelt?

Mange ting; verdensrommet har blitt lovt til oss hele vårt liv som en plass der mennesker skulle leve og bo, men per i dag er det kun en liten gruppe mennesker på den internasjonale romstasjonen, vi har ikke vært på månen på 50 år og planene om å dra til Mars skjer ikke før 2030-tallet. Det er noe vi vil endre på. Samtidig ser vi at oljeindustrien i dag vakler, og våre mål var å beholde de verdifulle kunnskapene, og den verdifulle infrastrukturen som er bygd opp de siste seksti årene, og bruke de til vår fordel. Nå vet jeg ikke helt om mitt fagfelt er så vanlig i denne bransjen, men det har ikke stoppa meg fra å gjøre det jeg vil, å begynne med noe i rombransjen var en lang prosess som tok over seks år før vi begynte Ripple. Vi er drevet av en idealisme om at mennesket er bedre når det har en plass også i verdensrommet.

Fortell litt om ditt arbeidssted og beskriv en typisk dag på jobben for deg.

Mitt arbeidssted er litt forskjellige plasser, akkurat i dag er jeg i Florida sammen med teamet og dagene kan bestå av litt forskjellig, som å kommunisere med kontraktørene våre, dra til makerspace for å jobbe med deler av systemene våre, kommunisere med teamet som er spredt litt over verden fra Australia, EU og Norge i tillegg til her i USA. Som et oppstartsfirma bor vi og jobber sammen dag ut og dag inn, så livet går litt i ett mellom jobb og det daglige livet.

Hva gjorde du for å få den jobben du har i dag?

Jeg skapte den selv da jeg ikke så det som sannsynlig at den norske stat eller andre regjeringsprosjekter ville ta tak i den idéen jeg jobba med. Jeg fant ut det var bedre å prøve å få det til selv enn å bare snakke om hva som er mulig, det synes jeg at det er altfor mange som gjør uten å satse på det selv, spesielt i romfartsmiljøene.

Hva liker du aller best med jobben?

At jeg kan jobbe med å skape noe, jeg liker å kalle det masse-skapelses-våpen (Weapons of Mass Creation). Det er gøy å lære nye ting hele tiden og bygge nye prosjekter innenfor prosjektene våre, og få alle bitene til å falle på plass til syvende og sist.

Hvilke av dine ferdigheter får du brukt mest i din jobb?

Mye forskjellig, min bakgrunn er en mastergrad i innovasjon, i tillegg til en bachelor i utviklingsstudier og sommerskole på European Innovation Academy, som fokuserte på å bygge firmaer og ideer på kort tid og så markedsføre produkt (alt på tre uker). Har tatt med meg mye av det jeg har lært der, både av rent akademisk, og av praktiske forhold, har lært meg mye om lederskap bare gjennom å drifte dette selskapet.

Hva var favorittfag(ene) på skolen?

Innovasjonsteori, entreprenørskap, organisasjonslæring, institusjonell økonomi

Dersom du kunne valgt utdanning på nytt, ville du gjort noe annerledes? Hvorfor, hvorfor ikke?

Det ville nok krevd mye mer av meg enn det jeg tror jeg takler, da jeg er flink på de områdene jeg er blitt flink på, hadde likt å studere ingeniørkunnskap nærmere, men er per i dag veldig fornøyd med min samfunnsøkonomiske bakgrunn.

Er det noe fra utdanningen din som har vist seg å være ekstra nyttig i jobben din?

Å sette sammen konsepter fra et mer helhetlig perspektiv, de fleste studieretninger er veldig spissa, men mine studieerfaringer har vært veldig tverrfaglige som har gitt meg en god måte å sette sammen biter på min egen måte, det har hjulpet oss å satse på litt uvanlige metoder.

Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?

Rombransjen er veldig spennende akkurat nå, og det er mange nye idéer og oppstartsfirmaer som kan komme til å endre hvordan mye av hvordan hele bransjen ser ut. Om det er noe du vil at menneskeheten skal gjøre i verdensrommet er nå tida for å begynne å ta det i egne hender, MEN, ikke vær redd for å dele dine idéer! Den beste måten at dine idéer får vokse og bli større, og bli virkelig, er ved å dele de med så mange som mulig, så ofte som mulig, det er sånn de beste idéene blir til, gjennom mange mange mange samtaler. Bli kjent med folk i industrien, bli kjent med andre interessenter, bli kjent med folk i forskjellige bransjer, og begynn å sett sammen puslebitene i idéene dine, så er du godt på vei.

Kristoffer Liland