250 niendeklassinger var samlet 28.–29. april på Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø for å få et forståelig innblikk i nordnorsk romfart og inspirere elevene med ulike praktiske aktiviteter, både inne og ute. Vi kaller arrangementet SpaceDay! 🚀✨
SpaceDay er et vellykket tiltak for ungdomstrinnet ESERO Norway har gjennomført flere ganger i samarbeid med andre. 🤝 Kongsberg Satellite Services (KSAT), Nordnorsk vitensenter, Andøya Space og The Arctic University of Norway (UiT) og museet var i år med på laget.
Hvorfor bruker vi tid på dette?
Jo, i Nord-Norge er det kun 2 % av videregående elever som velger å fordype seg i fysikk. På landsbasis er andelen 3 %. Da må vi på et tidligere tidspunkt vise dem alt det spennende og viktige man kan gjøre med realfag og teknologi.
Bedrifter og organisasjoner i nord har en felles forståelse for utfordringene, og som en del av STEM-økosystemet i Tromsøregionen ønsker vi å gjøre noe med denne trenden. For å sitere Vibeke Os, Prosjektleder for skolelaboratorium i realfag og teknologi på UiT: – Skal romnæringen i Norge kunne skyte fart, trenger vi flere som vil studere realfag.
Lærerne ønsker seg mer samarbeid med industrien, og i forbindelse med stortingsmeldinga om 5.–10. trinn har elevene selv sagt at de ønsker seg mer kreative og praktiske opplegg, og en bedre forståelse av sammenhenger og hvorfor de skal lære det de lærer.
Det som er litt ekstra gøy og belønnende, er at det vi gjør gjennom SpaceDay legges merke til. Andre ønsker å ta del i det, lære av det og imitere det. Derfor jobber vi videre med en veileder for hvordan SpaceDay kan tas i bruk andre steder også. Følg med videre!



Ekstern dekning av SpaceDay i Tromsø:
- NRK Radio: https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-troms/sesong/202504/DKTR01008025#t=2h14m3s
- NRK Nett: https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/flammende-engasjement-for-verdensrommet_-trenger-flere-ledestjerner-1.17399747
- UiT Nyheter: https://uit.no/nyheter/artikkel/kortnytt?p_document_id=879379