Astronauter har bemannet den internasjonale romstasjonen i snart 23 år. 26. august 2023 ble det sendt fire nye astronauter ut i rommet.

Det som er litt spesielt denne gangen er at en av de fire astronautene er en danske som heter Andreas Mogensen, en astronaut som jobber for European Space Agency (ESA). Han skal nemlig som en del av sin tid ute i rommet ha et nettmøte med ESERO Norway og alle 6. klassingene 4. desember i Kongsberg!

Da får tre heldige norske skoleelever stille et spørsmål til Andreas, på direkten! Det ble nemlig kjørt en konkurranse av European Space Agency og gjennomført som et samarbeid mellom ESERO Norway og NRK. Det blir også et åpent kveldsarrangement med program for alle.

ESA-astronaut Andreas Mogensen. Foto: NASA
ESA-astronaut Andreas Mogensen. Foto: NASA

micro:bit-eksperiment i verdensrommet

Oppdraget til Andreas heter Huginn, og er et teknologioppdrag med fokus på tre hovedområder: klima, helse og space for Earth. Han skal i løpet av et halvt år utføre en lang rekke eksperimenter som alle har med teknologi å gjøre. Les mer om Huginn-oppdraget til Andreas lengre ned på siden.

I tillegg har Andreas med seg en micro:bit som han skal utføre eksperimenter med. Som en del av konkurransen som NRK og ESERO Norway kjørte, ble det foreslått eksperimenter han skal gjennomføre på romstasjonen.

Nettmøte med Andreas Mogensen

4. desember vil European Space Agency «ringe opp» Andreas Mogensen på den internasjonale romstasjonen til ett nettmøte, også kalt en Inflight Call. Norske elever, sammen med elever fra Sverige, Danmark og Finland får da lov å snakke med astronauten på direkten. I Norge stilles spørsmålene av vinnerne av NRK sin spørsmålskonkurranse.

Selve direktesamtalen med Andreas vil vare i 20 minutter, men ESERO Norway vil samle 6. klassinger i Kongsberg til et heldagsarrangement i Kongsberg på dagen for nettmøtet.

Samtalen med Andreas vil også bli tilgjengelig å se for de som ikke deltar på arrangementet i Kongsberg. Nettsamtalen starter 13:00, gå til lenken under:

Et romeventyr for alle kl 17:00–19:00 4. desember i Kongsberg

Selve direktesamtalen med Andreas varer bare i 20 minutter, men skoleelevene får delta i mange ulike aktiviteter i løpet av formiddagen. Det blir også et åpent kveldsarrangement med program for alle fra 17–19; fysikkshow, utstillinger, kino og korte populærvitenskapelige foredrag tilrettelagt for alle aldersgrupper. Befinner du deg i, eller i nærheten av Kongsberg er du hjertlig velkommen. Det er åpent for alle og helt gratis. Håper vi sees!

Mennesket i rommet – tren som en astronaut

Vi har ikke hatt en norsk astronaut ennå, men det betyr ikke at det ikke kommer til å skje. Kanskje DU blir den første? I mellomtiden kan du allerede nå begynne å trene som en astronaut og forberede deg litt.

ESA Education har et skoleprosjekt som handler om nettopp det å trene som en astronaut, og prosjektet kalles Mission X – og gjennomføres hvert skoleår i hele Europa, inkludert Norge. Aktivitetene i prosjektet er utviklet av romforskere og treningseksperter som jobber med ekte astronauter. Prosjektet legger vekt på både fysisk og mental trening og har også en rekke naturvitenskapelige eksemperimenter som kan utføres.

Om verdensrommet hos NRK

NRK har denne høsten et ekstra fokus på tema verdensrommet og astronaut Andreas Mogensen. Programleder Ane og NRK Newton har besøkt Andøya Space for å forsøke seg som rakettingeniør. Det å sende en rakett ut i rommet og dokke med den internasjonale romstasjonen er nemlig ikke så lett som det ser ut til. Ane skal forsøke å treffe en blink med en egenbygd modellrakett, og får bare tre forsøk.

Om Huginn oppdraget til Andreas Mogensen

SpaceX Crew-7, Huginn mission patch, 2023
SpaceX Crew-7, Huginn mission patch, 2023. Kilde: ESA

Dette er den danske ESA-astronauten sitt andre oppdrag til den internasjonale romstasjonen. Han var der første gang i 2015, men da bare i 10 dager. Denne gangen skal han være på romstasjonen i omtrent et halvt år. Han og tre andre astronauter fra USA, Russland og Japan startet turen ut i rommet 26. august.

Andreas sitt romoppdrag har fått navnet Huginn (PDF-brosjyre), som ble bestemt etter en navnekonkurranse i Danmark, og stammer fra norrøn mytologi om Odins to ravner, Hugin og Munin.

Oppdraget har et sterkt fokus på teknologi og Andreas skal gjennomføre en rekke forskningsprosjekter innenfor de tre temaene helse, jorda og klima. Han skal blant annet forske på hvordan søvnmønsteret påvirkes av lys, 3D-printing av metall i vektløshet, rensing og filtrering av vann og hvordan bruk av VR-teknologi kan gjøre treningen i verdensrommet mer inspirerende.


Annet relevant materiale

Hopp rett ned til innholdet