Astronauter har bemannet den internasjonale romstasjonen i snart 23 år. 25. august sendes det fire nye astronauter ut i rommet. Det er med andre ord ikke helt nytt at det skjer, selv om det hver gang er en helt utrolig prestasjon, og ganske enkelt superkult!

  • Se oppskytingen direkte på ESA Web TV 25. august klokka 09:49 norsk tid Ny dato 26. august klokka 09:27

Konkurranse: Still et spørsmål til Andreas

Det som er litt spesielt denne gangen er at en av de fire astronautene er en danske som heter Andreas Mogensen, en astronaut som jobber for European Space Agency (ESA). Han skal nemlig som en del av sin tid ute i rommet ha et nettmøte med oss! Ja, og da får tre heldige norske skoleelever stille et spørsmål til Andreas, på direkten!

Konkurransen er satt i gang av European Space Agency og gjennomføres som et samarbeid mellom ESERO Norway og NRK.

ESA-astronaut Andreas Mogensen. Foto: NASA
ESA-astronaut Andreas Mogensen. Foto: NASA

Konkurranse: Foreslå et eksperiment for Andreas

Oppdraget til Andreas heter Huginn, og er et teknologioppdrag med fokus på tre hovedområder: klima, helse og space for Earth. Han skal i løpet av et halvt år utføre en lang rekke eksperimenter som alle har med teknologi å gjøre. Les mer om Huginn-oppdraget til Andreas lengre ned på siden.

I tillegg har Andreas med seg en micro:bit som han skal utføre eksperimenter med. Forslag til eksperimenter han skal gjennomføre med micro:bit kan DU eller din kodeklubb foreslå!

Konkurransen er satt i gang av European Space Agency og gjennomføres som et samarbeid mellom ESERO Norway og NRK.

Nettmøte med Andreas Mogensen på den internasjonale romstasjonen

I desember vil European Space Agency «ringe opp» Andreas Mogensen på den internasjonale romstasjonen til ett nettmøte, også kalt en Inflight Call. Norske elever, sammen med elever fra Sverige, Danmark og Finland får da lov å snakke med astronauten på direkten. I Norge stilles spørsmålene av vinnerne av NRK sin spørsmålskonkurranse.

Selve direktesamtalen med Andreas vil vare i 20 minutter, men ESERO Norway vil samle inviterte elever til et heldagsarrangement i Kongsberg på dagen for nettmøtet.

Samtalen med Andreas vil også bli tilgjengelig å se for de som ikke deltar på arrangementet i Kongsberg, mer informasjon om hvordan dette vil skje kommer senere.

Mennesket i rommet – tren som en astronaut

Vi har ikke hatt en norsk astronaut ennå, men det betyr ikke at det ikke blir å skje. Kanskje DU blir den første? I mellomtiden kan du allerede nå begynne å trene som en astronaut og forberede deg litt.

ESA Education har et skoleprosjekt som handler om nettopp det å trene som en astronaut, og prosjektet kalles Mission X – og gjennomføres hvert skoleår i hele Europa, inkludert Norge. Aktivitetene i prosjektet er utviklet av romforskere og treningseksperter som jobber med ekte astronauter. Prosjektet legger vekt på både fysisk og mental trening og har også en rekke naturvitenskapelige eksemperimenter som kan utføres.

Om verdensrommet hos NRK

NRK har denne høsten et ekstra fokus på tema verdensrommet og astronaut Andreas Mogensen. Programleder Ane og NRK Newton har besøkt Andøya Space for å forsøke seg som rakettingeniør. Det å sende en rakett ut i rommet og dokke med den internasjonale romstasjonen er nemlig ikke så lett som det ser ut til. Ane skal forsøke å treffe en blink med en egenbygd modellrakett, og får bare tre forsøk.

Newton-episoden blir sendt på NRK Super tirsdag 29. august. Litt senere i september kan du se Ane utfordres på det å trene som en astronaut!

Om Huginn oppdraget til Andreas Mogensen

SpaceX Crew-7, Huginn mission patch, 2023
SpaceX Crew-7, Huginn mission patch, 2023. Kilde: ESA

Dette er den danske ESA-astronauten sitt andre oppdrag til den internasjonale romstasjonen. Han var der første gang i 2015, men da bare i 10 dager. Denne gangen skal han være på romstasjonen i omtrent et halvt år. Han og tre andre astronauter fra USA, Russland og Japan starter turen ut i rommet 25. august.

Andreas sitt romoppdrag har fått navnet Huginn, som ble bestemt etter en navnekonkurranse i Danmark, og stammer fra norrøn mytologi om Odins to ravner, Hugin og Munin.

Oppdraget har et sterkt fokus på teknologi og Andreas skal gjennomføre en rekke forskningsprosjekter innenfor de tre temaene helse, jorda og klima. Han skal blant annet forske på hvordan søvnmønsteret påvirkes av lys, 3D-printing av metall i vektløshet, rensing og filtrering av vann og hvordan bruk av VR-teknologi kan gjøre treningen i verdensrommet mer inspirerende.


Følg med på denne siden for oppdateringer!